صفحه 1 از 1

حافظه های RAM و ROM گوشی موبایل

ارسال شده: پنج‌شنبه ۱۷ مرداد ۱۳۹۸, ۳:۰۱ ب.ظ
توسط fatemeh
هرآنچه که باید درباره حافظه‌های RAM و ROM‌ در گوشی‌های هوشمند بدانید
تمامی گوشی‌های هوشمند با مقدار معینی از حافظه به بازار عرضه می‌شوند و این میزان حافظه، یکی از مهم‌ترین معیارهایی است که هنگام خرید یک گوشی باید به آن توجه کنید. دو نوع حافظه وجود دارد: RAM یا حافظه دسترسی تصادفی (Random Access Memory) و ROM یا حافظه فقط قابل خواندن (Read Only Memory). رم معمولا ظرفیت کمتری دارد و به پردازنده کمک می‌کند که تمام اطلاعات مورد نیاز خود را در دسترس داشته باشد. رام یا حافظه داخلی، شبیه به حافظه بلندمدت است و همان حافظه‌ای است که تمام سیستم‌عامل از جمله اپلیکیشن‌ها و فایل‌ها بر روی آن ذخیره می شوند. امروز قصد داریم نگاهی دقیق‌تر به این دو عنصر کلیدی گوشی‌های هوشمند داشته باشیم. با جی‌اس‌ام همراه باشید.


ram.jpg

RAM چیست؟
برای این که بفهمید رم چیست، ابتدا باید بدانید که نام آن به چه معنا است. RAM مخفف Random Access Memory‌ به معنای حافظه دسترسی تصادفی است. علت این نامگذاری این است که می‌توان بدون نیاز به طی کردن فرایندهای پیچیده و انتظار کشیدن، به سرعت اطلاعات را در هر نقطه‌ای از‌آن ثبت کرد. این ویژگی حافظه رم موجب شده است که بر خلاف حافظه ROM و میکرو اس‌دی، سرعت جستجوی اطلاعات در آن بسیار بالا باشد، چرا که محلی که داده در آن ذخیره شده است به سادگی قابل دسترسی است.
ویژگی‌های حافظه رم
رم محلی است که تمامی اطلاعات مورد نیاز برای کار کردن دستگاه در آن بارگذاری می‌شود. از جمله این اطلاعات ضروری می‌توان به سیستم‌عامل، اپلیکیشن (یا اپلیکیشن‌های) در حال اجرا و برنامه‌های فعال در پس‌زمینه اشاره کرد. در واقع حافظه رم جایی است که پردازنده می‌تواند اطلاعات مورد نیاز خود را به طور مستقیم از آن‌جا دریافت کند. به همین دلیل پردازنده و حافظه رم هر دو بر روی یک ماژول یکتا نصب می‌شوند که این ماژول هم مستقیما به مادربورد لحیم می شود.
در تصویر زیر می‌توانید یک مادربورد گوشی نکسوس 5X‌ را مشاهده کنید. این گوشی هوشمند ۲ گیگابایت حافظه رم دارد. در تصویر زیر، پردازنده دستگاه با کادر قرمز و حافظه رم آن با کادر نارنجی رنگ مشخص شده است.
طبیعی است که هرچقدر میزان حافظه رم دستگاه شما بیشتر باشد، سرعت و عملکرد دستگاه بهبود می‌یابد. البته این مورد تا حدودی به نوع حافظه و کیفیت ساخت گوشی هم بستگی دارد. رم تنها زمانی کار می‌کند که دستگاه روشن باشد. این بدان معنایت که حافظه رم نمی‌تواند پس از خاموش شدن دستگاه، همچنان اطلاعات را در خود حفظ کند. پس حالا می‌توان دلیل تاخیر در روشن شدن  گوشی را فهمید. این مدت زمان صرف بارگذاری اطلاعات مورد نیاز گوشی در رم می شود.

Re: حافظه های RAM و ROM گوشی موبایل

ارسال شده: پنج‌شنبه ۱۷ مرداد ۱۳۹۸, ۳:۱۳ ب.ظ
توسط fatemeh
انواع حافظه رم
انواع بسیار زیادی رم وجود دارد و پرداختن به همه آن‌ها می‌تواند بحث را پیچیده کند. تفاوت اصلی انواع مختلف حافظه رم، اغلب در سرعت خواندن و میزان انرژی م‍صرفی آن‌ها است. نخستین نمونه‌های رم در دهه ۱۹۶۰ ساخته شدند و از آن زمان تاکنون هر نوع جدید از حافظه رم که ارائه شده است، توانسته علاوه بر ظرفیت بالاتر، سرعت خواندن بیشتر و مصرف انرژی پایین‌تری به ارمغان بیاورد.
در گوشی‌های هوشمند از نوع خاصی از حافظه رم با نام LPDDR‌ استفاده می‌شود که مصرف انرژی پایین و اندازه کوچکی دارد، کمتر گرم می‌شود و البته نسبتا گران‌قیمت است. در حال حاضر رایج‌ترین حافظه‌های رم برای گوشی‌های هوشمند از نوع LPDDR3 ،LPDDR2 و LPDDR4‌ هستند. در واقع این سه دسته، آخرین نوع حافظه‌های رم تولید شده برای موبایل‌ها هستند. تفاوت اصلی بین هرکدام از این حافظه‌ها این است که در هر نسل، سرعت خواندن و نوشتن داده نسبت به نسل قبل تقریبا دو برابر شده است.


ram-.jpg



ROM چیست؟
اگر رم حافظه‌ای برای نوشتن و خواندن داده است، در این صورت باید ROM‌ را به عنوان حافظه‌ای فقط برای خواندن شناخت. داده‌های ذخیره شده بر روی رام، به سادگی و سرعت قابل تغییر نیستند. در انواع جدید حافظه رام همچون EPROM یا Flash EPROM (حافظه فلش) می‌توان محتوای حافظه را بارها حذف و مجددا بازنویسی کرد، اما این نوع حافظه نیز همچنان با نام «حافظه فقط قابل خواندن» شناخته می‌شود. علت اصلی Read Only نامیدن این حافظه‌ها فرایند ری‌پروگرم کردن (پاک کردن و نوشتن داده‌ها بر روی آن‌ها) است که معمولا کند بوده و تنها در محل‌هایی امکان‌پذیر است که پیش‌تر با Formatting مشخص شده باشد.
رام‌هایی که امروزه در گوشی‌های هوشمند مورد استفاده قرار می‌گیرند، به مراتب سریع‌تر از درایو‌های سخت استفاده شده در کامپیوترهای معمول هستند و به طور م‍ستقیم به مادربورد لحیم می شوند. بوت‌لودر (برنامه‌ای که دستگاه را راه‌اندازی کرده و سیستم‌عامل را بارگذاری می‌کند)، سیستم‌عامل دستگاه، اطلاعات کاربر و تمامی اپلیکیشن‌ها نیز در رام ذخیره می شود.
عبارت ROM معمولا برای اشاره به نسخه‌های اصلاح شده‌ی سیستم‌عامل‌ها نیز به کار می‌رود. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در این مورد باشید، با یک جستجوی ساده اینترنتی می‌توانید شمار زیادی از این رام‌های شخصی‌سازی شده را پیدا کنید. این نرم‌افزارها بدان دلیل ROM‌ نامیده می‌شوند که شباهت بسیار زیادی به نرم‌افزار پیش‌فرضی دارند که در کارخانه بر روی ROM گوشی نصب شده است.